Bouwhistorisch onderzoek

Een monument is oud en heeft diverse veranderingen ondergaan zoals verbouwingen, restauraties, uitbreidingen en soms is de bestemming gewijzigd. Al deze bewerkingen hebben door de jaren sporen nagelaten. De bouwhistoricus kan deze sporen “lezen” en door zijn expertise op monumentale waarde schatten. De bouwhistoricus heeft meerdere mogelijkheden om gegevens te vergaren zoals:

    • Gebouwonderzoek: Opname ter plaatse van het object, de bevindingen worden in onderdelen genoteerd in een rapport.
    • Archiefonderzoek: In de archieven van bijv. gemeente en kadaster zijn tekeningen en stukken opgeslagen die wijzigingen inzichtelijk kunnen maken.
    • Dendrochronologische onderzoek: (dateren van hout d.m.v. jaarring onderzoek)
      D.m.v. een holle kernboor wordt een houtstaafje geboord, het staafje moet zoveel mogelijk jaarringen bevatten. Deze zijn, afhankelijk van de groei, ongelijk van dikte. Deze curve van jaarringen kan in meerdere databanken worden vergeleken. Als er nog bast op het staafje zit heb je de laatste jaarring te pakken, de laatste jaarring bepaalt het jaar van kappen van de boom. Meestal werd het hout binnen enkele jaren na kappen verwerkt waardoor je een redelijk betrouwbare datering krijgt van bijvoorbeeld een kapconstructie, balklaag of betimmering.

Ook wij kunnen een bouwhistorisch onderzoek voor u uitvoeren conform de richtlijnen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op.

Contact

Vergeet niet om u aan te melden voor onze nieuwsbrief